Universitat Rovira i Virgili

Robert Sala Ramos

ROBERT SALA RAMONS

DADES GENERALS : 

Robert Sala Ramos es professor titular a la URV. Director de l'IPHES i del màster Erasmus Mundus en Quaternari i Prehistòria. En quant a recerca és responsable del  Projecte Arqueològic d'Orce, 2009-2016 i dels treballs de camp arqueològics en els llocs del Pleistocè mitjà de N'Gaous-Kef Sefiane (Batna, Algèria) i en els llocs Pleistocè primers i mitjos d'Ain Beni Mathar-Gafeit (Oujda, Marroc).

La seva recerca s'ha dedicat a l'evolució del comportament humà i la forma de vida dels primers pobladors humans d'Europa i de la regió de la Mediterrània occidental, centrat, en l'àmbit de l'evolució tecnològica i l'adaptació a nous territoris. Està especialment centrat en quatre qüestions: la tecnologia de la producció d'eina, la determinació microscòpica de l'ús i el desgast en les eines de pedra, l'origen del comportament complex i l'organització del territori.

Ha dirigit una exposició junt amb Isabel Boj; Els primers pobladors de Catalunya produït per La Caixa Bank des de l'any 2000 fins al 2009.

Ha fet conferències a les següents institucions acadèmiques: Institut de Paléontologie Humaine; Universitat de Filipines a Diliman; Università di Ferrara;  Universitat de Burgos; Universitat de Girona i Universitat Jaume I (Castelló).

En quant a llibres ha publicat 3: 

· Carbonell, Eudald i R. Sala Planeta humano (Península, Barcelona, ​​2000)
· Corbella, Josep; E. Carbonell, Salvador Moyà i R. Sala Sapiens (Península, Barcelona, ​​2000).
· Carbonell, Eudald i R. Sala No som humans (Península, Barcelona, ​​2002)


Premis:Com a membre de l'equip d'investigació d'Atapuerca, ha rebut: Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica, 1997; Premi Junta de Castella i Lleó de Ciències Socials i Humanitats, 1997;Premi L'Avenç, 2000 pel llibre Planeta Humano. 

ÚLTIMES PUBLICACIONS: